• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Maarten Van Severen archief


Maarten Van Severen was een Belgische meubelontwerper en interieurarchitect. Hij wordt beschouwd als één van de weinige Belgische ontwerpers die wisten door te dringen tot de internationale designtop.
 
Maarten Van Severen is zonder twijfel de belangrijkste Belgische designer van de voorbije twee decennia. Zijn meubelontwerpen met hun typerende klare lijn zijn bekend over heel de wereld.
 
Eind jaren tachtig starte hij met het maken van meubels in zijn eigen atelier in Gent. De ontwerpen zijn eenvoudig, helder en doordacht. Ze reflecteren zijn zoektocht naar volmaaktheid in vormgeving, detail en realisering. Hij noemt zichzelf liever een maximalist – iemand die onvermoeibaar al zijn energie, kennis en middelen inzet om het gewenste eindresultaat te behalen, zelfs als dat uiteindelijk minimalistisch lijkt.
 
Zijn streefdoel was dat een meubel er moet uitzien 'alsof het er altijd geweest is'. 
Van Severen overleed op 48-jarige leeftijd.
 

EERSTE GENERATIE MAARTEN VAN SEVEREN "STOEL.02"

Deze stoel nr .02 werd ontworpen door Maarten Van Severen in 1992. Het is een 1ste productie, vervaardigd door hemzelf in zijn eigen atelier te Gent. De afwerking gebeurt met de hand om de stoel een artisanaal karakter te geven.

Het frame is gemaakt van aluminium en de rugleuning en zitting van beuken multiplex. Deze stoel is een belangrijk collectors item en mag niet ontbreken in je MVS collectie. In het begin produceerde Van Severen de Stoel in zijn atelier in kleine oplages. Pas vanaf 1999 kreeg de productie een industrieel karakter. De Stoel N°2 werd door Aiki geproduceerd, zowel in aluminium als in beuk.

PROTOTYPE MAARTEN VAN SEVEREN LOUNGE CHAIR DOOR PASTOE, 2004

Hij wou een strakke simplistische stoel met het comfort van een lounge fauteuil. Het unieke aan de stoel is niet alleen het ontwerp met één armleuning die dienst doet als bijzettafeltje maar ook het naturel overspannen leder op het elegante metalen frame. Dit zorgt voor een ongelofelijk zitcomfort.

Dit is niet zomaar een Lounge chair van Maarten Van Severen, maar een prototype die werd geproduceerd als test exemplaar, om zo te weten hoeveel leder er nodig was en hoe ze de kruissteken met de hand gingen vervaardigen. Het leder heeft één van de mooiste naturelle patine's die we ooit zagen.


Van deze test stoel is er maar één exemplaar gemaakt geweest door Pastoe. Erna volgde de echte productie door Pastoe, er werden slechts 130 exemplaren van geproduceerd.

Deze lounge stoel is één van de zeldzaamste meubelen van Maarten Van Severen en is wereldwijd enorm gegeerd bij top architecten, interieur ontwerpers en collectioneurs.

MAARTEN VAN SEVEREN K7V90 BOEKENKAST

Maarten Van Severen ontwierp één van de mooiste hangdressoirs/ boekenkast op aarde. De boekenkast K7V90 is één van de klassiekers van Maarten van Severen.

Het minimalistische ontwerp met de zeven planken vond plaats in 1990. 
Dit opbergsysteem wordt met de hand geschuurd gedurende 160 uur aan één stuk door dezelfde persoon, zodat er geen onregelmatigheid in de streken zit. (Dit komt overeen met 4 weken schuurwerk)

Het fundamentele aspect van zijn werk is gewijd aan het onderzoek van basismeubilair: stoel, tafel, chaise longue, planken en een kast. Van Severen ontwikkelde primaire oplossingen voor deze categorieën op basis van een uitgebreid onderzoek naar de vragen van vorm, materiaal en constructie.

"T88W" VERVAARDIGD DOOR MAARTEN VAN SEVEREN

Minimalisme versus maximalisme.

Wie van de essentie van design houdt, houdt van de ontwerpen van Maarten Van Severen: meesterlijke combinaties van pure schoonheid & strakke efficiëntie.
De houten tafel T88W is hier een voorbeeld van, hier is de vorm van een tafel tot een minimum herleid.

Maarten Van Severen ontwierp de tafel om te gebruiken. De tafel is een plek om vrienden te ontmoeten, met je familie te eten, aan te werken, te creëren...

Deze tafel is in authentieke staat en is altijd bewaard gebleven door een prive verzamelaar. Deze tafel is een voorstudie en prototype vervaardigd door Maarten in zijn eigen atelier te Gent.

Deze vroege generatie is gemaakt van berkenhout.

Elk werkstuk van Van Severen werd van bij het begin van het creatieve proces in de vroege jaren tachtig, handmatig in zijn atelier gemaakt, geassembleerd en afgewerkt. Een tijdrovende bezigheid. De oplossing kwam in 1999 toen de productie van de volledige collectie werd overgebracht naar TM in Proven, een zusterbedrijf van Top Mouton dat nu Aiki heet. Ook deze productie is gestopt.

Zijn ontwerpen zijn eenvoudig, helder en doordacht. Ze weerspiegelen zijn zoektocht naar perfectie in vorm, detail en uitvoering.