Maria Pergay "steel talks to me"!

  • Posted on
  • By Davy Depaepe
  • Posted in maria pergay
Maria Pergay  "steel talks to me"!

Pergay played a key role in the contemporary design canon and her work has inspired younger generations from both an aesthetic and conceptual perspective.

Haar carrière begon in de jaren vijftig, toen ze met zilver werkte om etalages voor Parijse boetieks te maken en haar ontwerpen maakten haar al snel tot een belangrijke creatieveling in de stad met opdrachten van onder meer Hermès en Christian Dior. Terwijl de zilveren stukken die ze creëerde de huidige trends uitdaagden en de toon zetten voor een unieke benadering van design werden ze ook voorlopers van haar verkenning van roestvrij staal een materiaal waar ze gedurende haar hele carrière de voorkeur aan gaf. 'Staal praat tegen me', zei Pergay in 2013 tegen Wallpaper. 'Als het bereid is te gehoorzamen, is het als een getemd dier. Maar als het slecht is is het een klap in het gezicht. Gelukkig heb ik er niet veel van ontvangen.

Pergay speelde een sleutelrol in de hedendaagse designcanon en haar werk heeft jongere generaties zowel vanuit esthetisch als conceptueel perspectief geïnspireerd. Terwijl haar ontwerpen zullen worden verdedigd door mensen als Demisch Danant om te worden bewaard en gevierd voor de toekomst, zal haar pioniersgeest voortleven door de stempel die ze heeft gedrukt op de designwereld.

Maria Pergay, bekend om haar gebruik van hoogwaardige materialen en haar aandacht voor detail, heeft met de "Totem" Tafel Lamp een iconisch stuk gecreëerd dat tijdloze elegantie belichaamt. Haar ontwerp combineert functionaliteit met esthetiek op een manier die de grenzen van traditioneel meubilair overschrijdt en een unieke artistieke visie tot leven brengt.